HomeOoglidcorrectieVergoeding

Wordt een ooglidcorrectie vergoed?

De kosten van een ooglidcorrectie kunnen behoorlijk oplopen. Maar hoe zit het eigenlijk met de vergoeding van deze ingreep? Wordt een ooglidcorrectie vergoed? Of moet je het zelf betalen? Het antwoord verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar maakt onderscheid tussen behandelintenties, de ander stelt een specifiek bedrag beschikbaar voor deze ingreep. We vertellen je er alles over.

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Een onderooglidcorrectie wordt in principe nooit vergoed. Bij een bovenooglidcorrectie is er de mogelijkheid tot vergoeding. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en de manier waarop je verzekerd bent.

1. Basisverzekering

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering moet er voldaan worden aan zeer strenge medische eisen. Alleen als er sprake is van ernstige zichtveldbeperking door hangende bovenoogleden, kom je in aanmerking voor een vergoeding van de kosten voor een bovenooglidcorrectie. Dit betekent dat de bovenoogleden minimaal 1 millimeter of lager boven het centrum van je pupil hangen. Mochten er alleen klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid zijn, dan kom je niet in aanmerking voor een vergoeding van de bovenooglidcorrectie vanuit de basisverzekering.

Andere voorwaarden

  • Wachttijden van minimaal 24 maanden: Je dient minimaal 24 maanden gebruik te maken van een aanvullende verzekering, voordat je toestemming krijgt van de zorgverzekeraar voor de behandeling
  • Minimaal 1/3e van de pupil moet bedekt zijn: Hiervoor dien je een duidelijke foto van je bovenooglid voor te leggen bij de verzekeraar
  • Een maximale vergoeding van de bovenooglidcorrectie: bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar. 

2. Aanvullende verzekering

Ben je aanvullend verzekerd? Dan is de kans groter dat de ingreep vergoed wordt. Sommige verzekeraars vergoeden een bovenlidoogcorrectie vanuit de aanvullende verzekering. Benieuwd of dit bij jou het geval? Bekijk dan je polisvoorwaarden. Niet alle zorgverzekeraars hanteren een aanvullende verzekering en vergoeden een bovenooglidcorrectie.

Vraag altijd toestemming aan je zorgverzekeraar

Het is altijd goed om eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Dan kun je toestemming vragen voor de behandeling. Het kan namelijk zijn dat er een maximumbedrag vergoed wordt. De prijs van de ingreep kun je alvast bespreken met de verzekeraar, bekijk hier het overzicht van aangesloten klinieken en bijbehorende prijzen. 

Verwijsbrief huisarts en intake

Voor een verwijzing naar een behandelaar heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig. Als dit is geregeld kan er een worden ingepland. Tijdens het consult met de behandelaar wordt besproken of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Is dit het geval? Dan dient de medisch specialist een verzoek in bij de zorgverzekeraar. Die neemt de verwijsbrief en aanvraag in behandeling. Vervolgens krijg je te horen of de aanvraag is goedgekeurd.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zoals je hebt gelezen hangt het van allerlei factoren af of een bovenooglidcorrectie vergoed wordt. Zorg ervoor dat alles op een rijtje staat alvorens je aan de behandeling begint. Hierdoor kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.